Pierwsza Polska Przychodnia Internetowa
Małgorzaty, Wiktora Czwartek 17. Października 2019r
linki sponsorowane, reklamy
Trawienie węglowodanów
Trawienie węglowodanów to enzymatyczny rozkład wielkocząsteczkowych wielocukrów będących składnikami naszego pożywienia. Pozyskujemy w tym procesie głównie jednocukry: glukozę, fruktozę, itp. Tylko takie proste związki mogą być łatwo wchłonięte przez błonę śluzową jelit do krwiobiegu i spożytkowane przez ludzkie komórki, jako paliwo czynności życiowych.

Węglowodany – główne paliwo dla ciała
Żaden ruch nie dokona się bez „surowca paliwowego”, jakim dla komórek mięśni jest węglowodan glukoza. Dlatego węglowodany skrobiowe z makaronów, ziemniaków, pieczywa, itp. pokrywają ponad 1/2 zapotrzebowania energetycznego organizmu. Skrobia ma ten walor, że jest złożoną, wielką molekułą chemiczną. Jest trawiona stopniowo i przez wiele godzin stabilnie zasila organizm w energię, bez konieczności kolejnego posiłku. Ponadto popularnymi dostarczycielami kalorii są dwucukier – sacharoza (biały cukier domowy) i laktaza (cukier mleczny) oraz cukry proste występujące w owocach i miodach – glukoza i fruktoza.

Dlaczego musimy trawić złożone węglowodany?
Skrobia to związek bardzo wielu mikrocząstek glukozy. Molekuły glukozy w skrobi są spojone silnymi wiązaniami chemicznymi – tzw. α-glikozydowymi. Dlatego skrobia jest nie tylko bardzo dużą, ale i trwałą molekułą. Jako taka nie może być paliwem dla mikroskopijnych komórek mięśni serca, nóg i rąk, mózgu, itp. Bazowym paliwem dla komórek tych narządów jest jej elementarny mikro składnik – glukoza. Glukoza łatwo przemienia się w energię fizjologiczną. Trawienie skrobi polega na jej „pocięciu” przez enzymy trawienne na glukozę. Dokonuje się z chemicznym udziałem wody, dlatego nazywane jest hydrolizą.

Enzymy - klucz do wydobycia energii ze skrobi
Już wiemy, że złożona i trwała struktura skrobi jest bezpośrednio nieużyteczna jako paliwo dla komórek energochłonnych narządów człowieka. Aby spełnić rolę fizjologicznego „paliwa” skrobia musi zostać strawiona do prostego cukru – glukozy. Trawienie skrobi do glukozy umożliwiają enzymy z grupy amylaz . Ich rola polega na chemicznym „pocięciu” długich i rozgałęzionych wiązań skrobi spajających liczne cząstki glukozy.

Trawienie węglowodanów zaczyna się już w ustach… [3]
W ustach, pod wpływem enzymu amylazy ślinowej (dawna nazwa – ptialina) – inicjowany jest rozpad skrobi do prostszych związków. Enzym ten wydzielają ślinianki jamy ustnej. Amylaza ślinowa już w ustach i przełyku zaczyna rozkładać skrobię na mniejsze cząstki - na dwucukier maltozę i mniej złożone węglowodany zwane dekstrynami. Amylaza ślinowa „odcina” z końców złożonej struktury skrobi pojedyncze cząsteczki maltozy. Ze względu na krótki czas trawienia w jamie ustnej enzym nie jest w stanie rozłożyć całości pokarmu. Nadal pozostają do trawienia dłuższe lub krótsze silnie spojone chemicznie łańcuchy glukozy - tzw. dekstryny. W żołądku trawienie skrobi ustaje, gdyż w kwaśnym środowisku żołądka enzym amylaza ulega dezaktywacji. Dalszy rozpad skrobi następuje dopiero w dwunastnicy, pod wpływem amylazy trzustkowej.


Rys. 1
Amylaza ślinowa już w ustach i przełyku zaczyna rozkładać skrobię na mniejsze cząstki - na dwucukier maltozę i złożone węglowodany

Kontynuacja trawienia węglowodanów w dwunastnicy
Po opuszczeniu żołądka nadtrawiona skrobia – w postaci dwucukru maltozy i nie strawionych wielocukrów (dekstryn) przepływa do dwunastnicy. Tutaj dla rozkładu tego „surowca” energetycznego włącza się trzustka . Trzustka wydziela do dwunastnicy silne enzymy – amylazy trzustkowe, na czele z alfa-amylazą. Enzymy te kontynuują rozkład dekstryn na mniejsze cząstki. Odrywa od nich kolejne cząsteczki maltozy, aż do rozłożenia całej puli skrobi na dwucukier – maltozę. Jednocześnie trzustka wydziela dodatkowy enzym – maltazę trzustkową, który już tutaj „potnie”, ile się da tego dwucukru na finalny produkt trawienia – jednocukier – glukozę.


Rys. 2.
Trawienie skrobi w dwunastnicy i w jelitach

Finał trawienia węglowodanów ma miejsce w jelicie cienkim, zwanym też krętym
Najpierw dokonuje się „rozbicie” resztek niestrawionej skrobi na wielocukry zwane oligosacharydami (są to głównie wspomniane już dekstryny) oraz na dwucukry. Proces ten zachodzi na powierzchni komórek nabłonka pokrywających jelito cienkie, przy udziale enzymów zwanych oligosacharydazami i disacharydazami wydzielanymi przez ścianki jelita cienkiego. Jeden z enzymów – maltaza rozkłada maltozę na dwie cząsteczki glukozy. Inny – sacharaza rozkłada dwucukier sacharozę na glukozę. Jeszcze inny – laktaza rozkłada dwucukier mleczny laktozę na dwie cząsteczki glukozy. Pod wpływem kompleksowej akcji w/w enzymów powstają cukry proste: glukoza, fruktoza, galaktoza. Cukry te są łatwo wchłaniane do krwi przez kosmki jelitowe a następnie absorbowane przez energochłonne komórki serca, mózgu, mięśni, wątroby, itd.

Zaburzenia trawienia i wchłaniania węglowodanów (cukrów)
Najczęstszym zaburzeniem wchłaniania jest nietolerancja cukru mlecznego – laktozy. Przyczyną jest niedobór laktazy – enzymu trzustkowego, który umożliwia rozkład (hydrolizę) laktozy do łatwo przyswajalnych cukrów prostych - glukozy i galaktozy. Enzym ten zaczyna działać w życiu płodowym, ale jego aktywność stopniowo spada wraz z wiekiem. Tymczasem laktoza jest dwucukrem obecnym w dużych ilościach w produktach mlecznych. Brak tego enzymu objawia się nietolerancją (niestrawnością) mleka krowiego i występuje on dosyć często u dorosłych osób, zwłaszcza rasy czarnej (nawet 70% osobników), jak też u wielu razy białej. Niestrawiona laktoza ulega procesom gnilnym w jelicie grubym, co powoduje wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, nudności i wymioty.



Piśmiennictwo
  1. Organizm człowieka; Gemini Polska;1993 r.
  2. Fizjologia układu pokarmowego - prof. dr hab. Stanisław Konturek - fizjologiczne podstawy gastroenterologii - wyd. II poprawione i uzupełnione - Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich 1985
  3. Enzymy – lekarstwo przyszłości – Gerhard Leibold; Falken Verlag GmbH, 655527 Niedernhausen / Ts – Wydanie polskie „Spar”
  4. Budowa enzymów a ich fenomen funkcjonowania- materiały do wykładów na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym.
  5. Biochemia Harpera- Robert K. Murray i inni Wyd, Lek. PZWL, 2004 i nowsze
  6. Kączkowski Jerzy: Podstawy biochemii. Wydanie X i nowsze. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne. Warszawa 1995.
  7. Wikipedia; encyklopedie www; http://biologia.opracowania.pl
oprac. mgr Edward Ozga Michalski
linki sponsorowane, reklamy
wzmocnienie bioder - KOLAGEN_cito kolagen do twarzy - KOLAGEN_cito pływanie - KOLAGEN_cito kolagen na stawy - KOLAGEN_cito aerobik - KOLAGEN_cito salony kosmetyczne - KOLAGEN_cito jazda na rolkach - KOLAGEN_cito młody wygląd - KOLAGEN_cito zielarnia szałwia - Cukierki_Szalwiowe co dobrego - szałwia - Cukierki_Szalwiowe cukierki szałwiowe szałwia - Cukierki_Szalwiowe najlepsze na kaszel szałwia - Cukierki_Szalwiowe szałwia szałwia - Cukierki_Szalwiowe najlepsze na kaszel szałwia - Cukierki_Szalwiowe ziołowe produkty - szałwia - Cukierki_Szalwiowe najlepsze na kaszel szałwia - Cukierki_Szalwiowe ziołowe cukierki - aronia - Cukierki_Aroniowe przeciw stresowi - aronia - Cukierki_Aroniowe na odporność - aronia - Cukierki_Aroniowe zioła w cukierkach - aronia - Cukierki_Aroniowe nowości z apteki - aronia - Cukierki_Aroniowe ziołowe wspomaganie - aronia - Cukierki_Aroniowe zioła w cukierkach - aronia - Cukierki_Aroniowe aronia - cukierki - Cukierki_Aroniowe produkty z pokrzywy - Cukierki_Pokrzywowe nowości - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe cukierki z ziołami - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe cukierki z ziołami - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe produkty z pokrzywy - Cukierki_Pokrzywowe produkty na odporność - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe nowości z apteki - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe nowości - pokrzywa - Cukierki_Pokrzywowe zioła w cukierkach - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe cukierki ziołowe - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe co dobrego - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe w zielarniach - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe żeńszeń imbir - cukierki - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe wspomaganie - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe zielarnia - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe cukierki - żeńszeń imbir - Cukierki_Zenszeniowo_Imbirowe ziołowe wspomaganie - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe specjały - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa przeciw stresowi - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe cukierki - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa produkty z aloesu i trawy cytrynowej - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe specjały - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa ziołowe produkty - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa w aptekach - aloes trawa cytrynowa - Cukierki_Aloesowe_z_Trawa_Cytrynowa produkty z czarnego bzu - Cukierki_Czarny_Bez zioła - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez ziołowe produkty - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez przeciw stresowi - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez dla sedniorów - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez dla całej rodziny - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez produkty na odporność - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez ziołowe wspomaganie - czarny bez - Cukierki_Czarny_Bez nowości - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe specjały - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe przeciw stresowi - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe ziołowe cukierki - cukierki głogowe - Cukierki_Glogowe zioła - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe dla sedniorów - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe na odporność - głóg, głogowe - Cukierki_Glogowe cukierki głogowe - cukierki - Cukierki_Glogowe zioła - melisa - Cukierki_Melisowe przeciw stresowi - melisa - Cukierki_Melisowe co dobrego - melisa - Cukierki_Melisowe zielarnia - melisa - Cukierki_Melisowe produkty z melisy - Cukierki_Melisowe apteka - melisa - Cukierki_Melisowe produkty na odporność - melisa - Cukierki_Melisowe na odporność - melisa - Cukierki_Melisowe ziołowe cukierki - cukierki walerianowe - Cukierki_Walerianowe ziołowe specjały - waleriana - Cukierki_Walerianowe co dobrego - waleriana - Cukierki_Walerianowe ziołowe wspomaganie - waleriana - Cukierki_Walerianowe ziołowe cukierki - cukierki walerianowe - Cukierki_Walerianowe nowości - waleriana - Cukierki_Walerianowe na odporność - waleriana - Cukierki_Walerianowe cukierki z ziołami - waleriana - Cukierki_Walerianowe szachy - Dezodorant_SuperDeo skok wzwyż - Dezodorant_SuperDeo dla piłkarzy - Dezodorant_SuperDeo gimnastyka - Dezodorant_SuperDeo akrobacje spadochronowe - Dezodorant_SuperDeo koszykówka uliczna - Dezodorant_SuperDeo gimnastyka - Dezodorant_SuperDeo piłka nożna - Dezodorant_SuperDeo
Przychodnia.pl, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.
Udostępnij
Facebook